Massage er måske nok en alternativ behandlingsform, men virkningen af den er dokumenteret gennem mange videnskabelige undersøgelser.
Massage mindsker mængden af stresshormoner, giver en roligere vejrtrækning og puls og et lavere blodtryk. Alt sammen tegn på at vi beroliges og slapper af efter massage.
EEG målinger af hjernen viser på én gang afspænd­ing og opmærksomhed. Vi bliver bedre til at møde udfordringer roligt og opmærksomt.
Både psykologiske tests og fysiologiske målinger viser, at massage løfter humøret, så nedtrykthed og depression lettes samtidig med at angst mindskes.
Massagen har en bred smertelindrende virkning samtidig med at musklerne afspændes. Begge dele kan have stor betydning, både lindrende og behandlende.
Og sidst men ikke mindst indvirker massagen positivt på et svækket immunforsvar.
Tydeligst ses berøringens betydning hos for tidligt fødte, hvor massage resulterer i en vægtøgning på 30 – 40 %.
Spæde børn vokser af massage – men det er i høj grad også vores oplevelse at voksne i mere overført betydning vokser af massagen. Næres af omsorgen, finder ro og nyt mod på livet og dets udfordringer.

Samtale terapi eller medicin

Når det gør ondt i sjælen, er vi i dag meget tilbøjelige til at ty til medicin som lindring eller løsning. Psykofarmaka har helt klart sin betydning især i forhold til massive psykiatriske problemer, hvor anden behandling har svært ved at nå ind. Men når vi taler om mindre svære problematikker og mere almindelige livskriser er medicin ofte mere et plaster end en løsning. Et plaster, der dækker såret, men ikke giver os større indsigt og dermed heller ikke gør os bedre til at håndtere livet.
Forskning viser, at samtale terapi og medicin virker stort set lige effektivt på let og mellemsvær angst og depression. Men tilbagefaldshyppigheden er større, hvis der behandles med medicin end hvis der behandles med samtaleterapi.